Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

“De Haan is niet de dweil van de Oostkust”

“De Haan is niet de dweil van de Oostkust”

Nieuws
09/08/2020

De Haan had het zaterdag al moeilijk om zijn 12 badzones veilig te houden en moest er omstreeks 16u zelfs één sluiten op de Vosseslag omdat er te veel volk was en de badgasten zich ongedisciplineerd gedroegen. In de naastgelegen zone moest de politie ook optreden omdat een groep jongeren de strandstewards uitdaagden. Wilfried Vandaele: “Wij hebben ons eigen telsysteem en weten perfect wanneer een bepaalde zone “vol” zit. Dan sluiten we die zone af en sturen we mensen door naar andere zones op ons grondgebied. Dat is een hele opgave, want wij hebben met 12 km het langste strand van de hele Vlaamse kust. Vandaag al merkten we dat er buitengewoon veel (Noord-)Fransen en mensen uit het Brusselse bij ons te gast waren. Dat is vreemd, want dat is niet ons ‘normale publiek’ ”.

"Als de maximale capaciteit bereikt is, sluiten wij de zones af"

Dat andere kustgemeenten nu de deuren dichtgooien voor dagjestoeristen, doet in De Haan alle alarmbellen afgaan. In de loop van de avond werd er dan ook al kort overlegd tussen de burgemeester en de ordediensten, en morgenochtend –zondag- wil burgemeester Vandaele nog overleg met de buurgemeenten, waarna knopen doorgehakt zullen worden. Vandaele: “In de vooravond stuurden wij 21 politie-agenten van onze zone naar Blankenberge om daar de rellen te helpen bedwingen. Maar zondag gaan wij in de eerste plaats onze eigen problemen oplossen. Wij weten perfect hoeveel mensen er op onze stranden kunnen om het veilig te houden. Als de maximale capaciteit bereikt is, sluiten wij de zones af. Als we bovendien zien dat ons grondgebied “verzadigd is”, sluiten ook wij de toegangswegen af, bv de afrit Jabbeke van de autostrade. Dat scenario ligt al klaar van voor het zomerseizoen, het is maar een kleine inspanning om dat ook uit te voeren”.

"Wij gaan de problemen van onze buurgemeenten niet importeren"

Wat weinigen weten is dat het grondgebied van De Haan zicht uitstrekt tot aan de havengeul van Blankenberge. Het strand waar bv het Blankenbergse Beach festival normaal plaatsheeft, is grondgebied De Haan. Wilfried Vandaele: “Deze zone, waar De Haan-Wenduine tot aan de haven van Blankenberge komt –de wijk “Harendijke” -  gaan wij extra in de gaten houden." De burgemeester geeft ook aan dat er continu overleg is tussen hem en de burgemeester van Blankenberge Daphé Dumery. Vandaele zit straks ook nog eens samen met zijn crisiscel. In De Haan is het dus zondag alle hens aan dek en burgemeester Vandaele herhaalt: “Wij gaan echt de problemen van onze buurgemeenten niet bij ons importeren. Als dat dreigt te gebeuren, gaat ook bij ons de poort dicht”. 

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker