Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bib Menen wordt open huis

Bib Menen wordt open huis

Nieuws
23/05/2019

Schepen van Cultuur en Bibliotheek Griet Vanryckegem zet de deuren van de bibliotheek de hele dag open: “Ik merkte dat onze krantenlezers en studenten krap zaten in de kleine leesruimte die wel al ’s morgens open was. Nu wordt de volledige bibruimte opengezet tijdens de openingsuren van CC De Steiger, dus ook over de middag. Het besluit van de toekomstvisie voor onze bib die we onder leiding van professor Redig samen met geïnteresseerde inwoners hebben gemaakt, was duidelijk: de bibliotheek van de toekomst is niet enkel een uitleendienst, maar ook een ontmoetingsplek. Vrijwilligers zijn ook altijd welkom om leven in huis te brengen."

Digitale uitleen in Lauwe

"Voor de nieuwe bibliotheek in Lauwe is alvast ook een digitale uitleen goedgekeurd, waardoor je altijd kan binnenspringen om een bijvoorbeeld een boek uit te lenen voor je naar je vergadering gaat in het OC Lauwe,” voegt een tevreden schepen Vanryckegem er nog aan toe.

Advies van kwaliteitskamer voor erfgoed

Griet Vanryckegem, als schepen ook bevoegd voor Erfgoed, kijkt ernaar uit om samen met een Kwaliteitskamer vergunningen voor erfgoedpanden te laten adviseren: “Menen is zo rijk aan erfgoed. We moeten deze troef koesteren en tegelijk ook mensen die in erfgoed willen investeren, aanmoedigen met een deskundige begeleiding van hun vergunning. In het verleden gingen jammer genoeg al enkele erfgoedpareltjes in onze stad verloren. Ook voor moderne ingrepen bij de restauratie van erfgoed waardevolle panden bleek het soms moeilijk om hiervoor vergunningen te adviseren. Mijn voorstel aan de gemeenteraad is de oprichting van een Kwaliteitskamer die ons erfgoed in allerhande dossiers met grote deskundigheid kan adviseren.” Samen met de intercommunale Leiedal maakte de stad Menen al een oplijsting met de waardering van alle erfgoedpanden binnen de vestingmuren. “Op basis van die lijst zullen eigenaars dankzij zo’n Kwaliteitskamer op een deskundig erfgoedadvies kunnen rekenen,” aldus nog schepen Vanryckegem.

Auteurs: