Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Binnenkort oesterkweek in Noordzee?

Binnenkort oesterkweek in Noordzee?

Nieuws
30/11/2017

“Onze Noordzee heeft het potentieel om een heuse zeeboerderij te worden”, aldus De Backer. 150 jaar geleden waren er overal in de Noordzee riffen van de Europese oester, de zogenaamde oesterbedden. Ze vormden levende riffen waar allerlei soorten zich vestigden en waren een schuilplaats voor vissen en schaaldieren. Maar de oesters werden overbevist in de 19e eeuw en verdwenen in onze zeeën.

“Onze Noordzee lag ooit vol oesters", zegt de staatssecretaris. "We weten dus dat de omstandigheden er ideaal zijn om oesters te kweken. We vermoeden zelfs dat er vandaag nog oesters in de Noordzee liggen. Daarom heb ik gevraagd aan een wetenschappelijk team om te onderzoeken waar er oesters liggen, wat hun bedreigingen zijn en hoe we de oesterkweek in de Noordzee alle kansen kunnen geven. Op termijn kan de Noordzee een heuse zeeboerderij worden, waar er oesters, mosselen en schelpdieren gekweekt worden.”

Mosselen

Het project wordt gefinancierd door het Milieucompensatiefonds van de windmolenparken. Tegen april zou het wetenschappelijk team zijn rapport klaar moeten hebben en weten we of we echt oesters in de Noordzee kunnen kweken. Er lopen al proefprojecten om mosselen te kweken in de Noordzee tussen de windmolenparken.

 

Auteurs: