Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Duinenmoord uit 2010 op weg naar assisen

Duinenmoord uit 2010 op weg naar assisen

Nieuws
22/05/2019

De verdediging vroeg tevergeefs de buitenvervolgingstelling voor de zogenoemde duinenmoord. De KI in Gent zal de definitieve knoop moeten doorhakken.

Vier jaar lang mysterie

In augustus 2010 werd in de duinen van Zeebrugge het levenloze lichaam van een jonge vrouw aangetroffen. Vier jaar lang bleef de identiteit van de vrouw een mysterie. Ook een flyeractie op het Polé Polé Beachfestival en een oproep op de Nederlandse televisie leverden niets op. De doorbraak kwam er pas toen de moeder van het slachtoffer in haar thuisland aangifte deed van de verdwijning van haar dochter. Via DNA-onderzoek kon de Bulgaarse Milena Raycheva uiteindelijk geïdentificeerd worden.

(lees verder onder de foto)

Haar vriend Kenan B. werd op 21 januari 2015 in Rotterdam opgepakt. De man van Turkse origine beweert echter dat hij zijn vriendin op 1 augustus 2010 voor het laatst zag in Calais, toen ze een trip naar Londen dachten te maken. B. stond naar eigen zeggen aan te schuiven toen zijn vriendin via sms liet weten dat ze de wagen had verlaten. Volgens de verdachte ging het slachtoffer zelfs aan de haal met 7.000 euro. Na betaling van een borgsom van 25.000 euro werd Kenan B. in januari 2017 vrijgelaten.

(lees verder onder de foto)

Op weg naar assisen

Het parket vroeg op 3 april aan de raadkamer om de zaak naar de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling te sturen. Dat is de laatste tussenstap op weg naar het hof van assisen. De verdediging stuurde echter aan op de buitenvervolgingstelling van de vijftiger uit Rotterdam. "Er is geen enkel materieel element tegen mijn cliënt. Men kan zelfs niet aantonen dat hij ooit in Zeebrugge zou zijn geweest", aldus meester Sevda Karsikaya. Op het lichaam van het slachtoffer werd bijvoorbeeld geen DNA van B. aangetroffen. Bij een polygraaftest werden wel leugenachtige reacties vastgesteld.

Kenan B. was toen ook zelf aanwezig op de zitting van de raadkamer. Zijn advocate benadrukte dat hij altijd goed heeft meegewerkt aan het onderzoek. "De zaak weegt op mijn cliënt, al die jaren kon hij daardoor geen stabiel leven opbouwen. Hij hoopt dat het hier wordt afgesloten."

De Brugse raadkamer heeft geoordeeld dat er wel degelijk voldoende redenen zijn om Kenan B. te berechten voor het hof van assisen in Brugge. Het parket-generaal zal de zaak nu voor de Gentse KI moeten brengen. Mogelijk zal de verdediging daar opnieuw aandringen op de buitenvervolgingstelling.

Het assisenproces zal in principe ten vroegste in het voorjaar van 2020 kunnen plaatsvinden.

Auteurs: 
Belga