Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Fel vermagerde Olivier Vandecasteele "in goede gezondheid" op weg naar huis

Fel vermagerde Olivier Vandecasteele "in goede gezondheid" op weg naar huis

Nieuws
26/05/2023

Vandecasteele zat veertien maanden in een Iraanse cel. hij was er veroordeeld onder het mom van spionage. Onlangs haalde zijn zus nog aan dat hij het bijzonder moeilijk had: hij kon niet meer slapen en kon nauwelijks nog rechtop staan door een ondraaglijke spier- en zenuwpijn. (lees verder onder de foto)

Via Oman

Vandecasteele is gisteravond al overgebracht naar Oman, waar hij werd opgevangen door Belgische militairen en diplomaten. "Deze ochtend heeft hij een aantal medische tests ondergaan om zijn gezondheid te controleren en ervoor te zorgen dat hij zo goed mogelijk kan terugkeren", zegt de premier in een videoboodschap. Vandecasteele wordt vanavond in België verwacht.

Lees verder onder de videoboodschap van premier De Croo:

  “We zijn al meer dan een jaar bezorgd over het lot van Olivier. Voor mij heeft altijd één ding geprimeerd: wij laten geen onschuldige landgenoot in de steek. Dat is de verantwoordelijkheid die ik op mij neem. En die ik aanvaard. We laten in ons land niemand achter. Zeker niet iemand die onschuldig is.”

  Opluchting bij politici

  Verschillende ministers reageren vrijdag op Twitter opgelucht en blij op het nieuws dat onze landgenoot Olivier Vandecasteele is vrijgelaten uit de Iraanse cel en onderweg is naar ons land. Premier Alexander De Croo kondigde dat vrijdag aan. Vandecasteele wordt vrijdagavond thuis verwacht.

  "Een dag om nooit te vergeten", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Dankbaar voor de volgehouden inspanningen van onze diplomatieke en veiligheidsdiensten. Vanavond is Olivier terug bij zijn familie als een vrij man."

  Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is tevreden. "We hebben gedaan wat juist is. Veel goede moed aan Olivier Vandecasteele, vrienden en familie. Dank aan iedereen die hieraan meewerkte, in de grootste professionaliteit."

  "Zijn vrijlating is een enorme opluchting voor ons, maar vooral voor zijn familie en vrienden, die een enorme moed hebben getoond. Dank aan allen die zich voor zijn vrijlating hebben ingezet. België laat onschuldige burgers niet in de steek. Olivier, we verwachten je!", schrijft minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib (MR). 

  Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) is eveneens opgelucht. "Opluchting, Olivier Vandecasteele komt eindelijk naar huis. Met bijzondere dank aan Buitenlandse Zaken en de veiligheidsdiensten. Veel warmte en goede moed."

  Hetzelfde geldt voor minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). "Het was onze plicht en samen met de federale regering namen we onze verantwoordelijkheid om een onschuldige man te bevrijden. En dat is ook een opluchting."

  Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) heeft het over "fantastisch nieuws". Ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) is opgelucht voor Vandecasteele en zijn familie. "Dank aan alle betrokken diensten en aan de militairen die hebben bijgedragen aan zijn terugkeer naar België. Welkom thuis, we verwachten je vol ongeduld."

  Gemengde reacties

  De vrijlating van Olivier Vandecasteele, en tegelijk ook die van de Iraanse schijndiplomaat Assadollah Assadi, leidt ook tot gemengde reacties, hier en in de Arabische wereld.

  "Als Assadi geruild werd, faciliteert Vivaldi Iraans terrorisme" (Vlaams Belang)

  Vlaams Belang reageert verheugd op de vrijlating van Olivier Vandecasteele, maar de partij stelt zich vragen bij de omstandigheden. Als er effectief sprake zou zijn van een gevangenenruil met de Iraanse terrorist Assadollah Assadi, dan "faciliteert Vivaldi Iraans terrorisme", zo meent de partij. "Mocht het gaan om een ordinaire gevangenenruil met Assadi, valt naar de toekomst toe het ergste te vrezen", zegt Kamerlid Ellen Samyn.

  Vlaams Belang heeft intussen aan premier Alexander De Croo (Open VLD) en aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) om verduidelijking gevraagd.

  N-VA: "met gemengde gevoelens"

  "Het is een zeer goede zaak dat Olivier Vandecasteele vrij komt", zegt fractieleider Peter De Roover van N-VA. Het "verheugt ons zeer dat aan de hel waarin hij en zijn familie terechtkwamen, een einde is gekomen." Hij vindt wel dat voor euforie geen reden is, "wanneer het beleid een Belg in zware problemen brengt en die maar bevrijd kan worden door een veroordeelde terrorist vrij te laten. Teherans chantagepolitiek is volkomen geslaagd."  

  Volgens de Kamerfractieleider negeert de regering ook straal de modaliteiten die het Grondwettelijk Hof had vastgelegd om tot een ruil met de veroordeelde terrorist Assadi over te gaan. Ook het parlement werd niet betrokken, in tegenstelling tot wat Groen had gevraagd, merkt De Roover nog op.

  Iraanse oppositie veroordeelt krachtig

  De Iraanse oppositie veroordeelt "krachtig" de vrijlating van de Iraanse schijndiplomaat Assadollah Assadi. "Die is in strijd met het arrest van het Grondwettelijk Hof," zegt de Nationale Raad van Iraans Verzet in België (NCRI).

  De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, bevestigde inmiddels op Twitter dat Assadollah Assadi is vrijgelaten. "Het Iraanse verzet veroordeelt krachtig de vrijlating van de terroristische diplomaat Assadollah Assadi en zijn terugkeer naar Iran onder het bewind van de moellahs", laat de Nationale Raad van Iraans Verzet in België weten. Volgens de Iraanse oppositie is de vrijlating in strijd met een eerder arrest van het Grondwettelijk Hof.  Ze heeft het over "een beschamende toegeving aan chantage voor terrorisme en gijzeling, in duidelijke strijd met het gerechtelijk bevel".

  Oman: "sultanaat waardeert positieve sfeer gesprekken"

  Ook Oman heeft een officiële reactie op Twitter geplaatst: "De inspanningen van Oman hebben geleid tot een overeenkomst tussen beide partijen voor een ruil. De personen die werden vrijgelaten, zijn vandaag van Teheran en Brussel naar Muscat gebracht, in voorbereiding op hun terugkeer naar hun eigen land. Het sultanaat van Oman waardeert de positieve sfeer die overheerste bij de gesprekken tussen de Iraanse en de Belgische zijde in Muscat en de wil van beide partijen om dit humanitaire probleem op te lossen."

  Lees ook:

   

   

   

   

  LEES OOK: