Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kortrijk stemt tegen maandelijkse autovrije zondag

Kortrijk stemt tegen maandelijkse autovrije zondag

Nieuws
20/10/2019

"De uitslag is zeer helder", reageert burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Ongeveer 64.000 mensen uit Kortrijk en deelgemeenten konden sinds maandag hun stem online uitbrengen. Om deel te nemen aan het digitaal referendum moesten ze het nummer van hun identiteitskaart invoeren. 72 procent van de stemmers nam deel via hun gsm, de anderen via een laptop of computer. Bij het invullen van het referendum deden 3.376 mensen ook een eigen suggestie voor een betere mobiliteit in de stad.

De autovrije zondag zou zich telkens van 10 tot 18 uur beperken tot de fietszone van de stad. Dat betekent dat alle ondergrondse parkeergarages wel toegankelijk zouden blijven. Bussen van De Lijn en taxi's zouden uiteraard wel toegang krijgen tot de autovrije zone. Door middel van een doorgangsbewijs zou bijvoorbeeld ook voor artsen een uitzondering gemaakt worden.

"Directe democratie werkt'

Burgemeester Vincent Van Quickenborne toonde zich erg opgetogen over het aantal deelnemers. Voor een geldig referendum was de lat op 2.000 stemmers gelegd. "Dit is een bewijs dat basisdemocratie en directe democratie werkt. Het debat leeft ook, overal werd er over mobiliteit gesproken in onze stad." Uiteindelijk stemde 57 procent van de kiezers tegen het voorstel. "De uitslag is zeer helder. De mensen hebben duidelijke taal gesproken, voor hen volstaat een jaarlijkse autovrije zondag. Daar moeten we niet flauw over doen."

Stad Kortrijk wil de inwoners blijven betrekken bij het nemen van grote beslissingen. In het bestuursakkoord werd daarom opgenomen dat elk jaar in oktober een dergelijk digitaal referendum zal gehouden worden.

Auteurs: 
Maxim De Roo

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox