Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minister spreekt met jongeren op symposium rond jeugdhulp

Minister spreekt met jongeren op symposium rond jeugdhulp

Nieuws
21/09/2022

Onder de noemer Euromet ontmoeten jongeren en hulpverleners elkaar om ervaringen te delen op een internationale conferentie. Vrije tijd vormt het thema van de conferentie.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle was vandaag te gast. Hij benadrukte het belang van vrijetijdsbesteding voor jongeren die opgroeien in de jeugdhulp. "Vrije tijd is een fundamenteel recht voor élk kind, niet enkel voor de happy few", aldus Dalle. "Sport, cultuur of gewoon rondhangen met vrienden, dat is ontzettend belangrijk om jezelf als jongere te ontwikkelen. We benadrukken vaak het belang van onderwijs voor jongeren, maar ook vrije tijd is minstens even belangrijk."

Toch is vrije tijd niet voor alle jongeren in de jeugdhulp even toegankelijk. "Uit een bevraging bij jeugdhulporganisaties bleek dat slechts 30 procent van de voorzieningen aangeeft dat ze hun vrijetijdsbestedingen kunnen voortzetten", zegt Dalle. "Vaak zien we dat jeugdhulp en jeugdwerk te ver uit elkaar liggen. Dat moet beter: we moeten de jongeren nog meer op de voorgrond zetten en focussen op wat er kan, eerder dan drempels te zien."

Auteurs: