Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Mucopatiënten eisen terugbetaling van noodzakelijk medicijn

Mucopatiënten eisen terugbetaling van noodzakelijk medicijn

Nieuws
08/10/2019

Drie jaar onderhandelen tussen de producent en de regering heeft niets opgeleverd. De vereniging start daarom met een nieuwe campagne en petitie www.onbetaalbaaronaanvaardbaar.be en wil dat de nieuwe federale regering er eindelijk werk van maakt. 

Eén van die patiënten is Merel Gadeyne uit Rumbeke. Ze is elf jaar en door haar levensbedreigende ziekte kan ze af en toe niet naar school. Taaie slijmen verstoppen verschillende organen. Daarom slikt Merel ook elke dag 30 pillen.

Sinds drie jaar is er een nieuw medicijn op de markt dat ook inwerkt op de oorzaak van Muco. Alleen, het kost zo’n 14.000 euro per maand en het wordt niet terugbetaald. Merel krijgt de medicatie voorlopig gratis, omdat ze destijds meegewerkt heeft aan het wetenschappelijk onderzoek van de producent. Maar hoelang dat nog duurt, weet ze niet. De mama van Merel, Kim Blomme, vraagt nu aan de overheid om het innovatieve medicijn terugbetaalbaar te maken voor iedereen. In Nederland en Luxemburg is dat al zo, waarom kan dat dan hier niet, vraagt ze zich af.

Bekijk ook:

Auteurs: