Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe expo toont geschiedenis van Brugge

Nieuwe expo toont geschiedenis van Brugge

Nieuws
24/11/2022

Brugge dankt al haar welvaart aan de zee. Er zijn sporen uit de Romeinse tijd van havenactiviteiten op de plek waar nu Brugge is. En ook het Zwin zorgde ervoor dat Brugge kon uitgroeien tot een belangrijke handelsstad. Over die rijke geschiedenis van meer dan 2.000 jaar kom je nu meer te weten in het stadhuis. Een maquette van meer dan acht meter in 3D brengt het hele verhaal tot leven.

"Wat bijvoorbeeld veel mensen niet weten is dat er al in de Romeinse tijd een verbinding is van Brugge met de zee, die liep ter hoogte van Blankenberge," zegt Geert Souvereys van Musea Brugge. "Dat was een natuurlijke geul. Men heeft daar al een eeuw geleden sporen gevonden van boten en kades die net ten noorden van Brugge lagen. Die geschiedenis van Brugge en de zee gaat verder terug dan we dachten."

Paar duizend jaar

Brugge en de zee, dat is een complex verhaal van meer dan 2000 jaar. Op de maquette zie je het water stijgen en zakken. Tegelijkertijd krijg je uitleg via een kopteleoon.  "Zo kan je het verhaal dat geprojecteerd wordt op de film goed meevolgen. Je hoort het klotsen van de zee, de schaapjes die blaten op de achtergrond op de kustvlakte, zodat het echt een totaalbeleving is."

Nieuwe troef

In de vernieuwde zaal staat ook het roer van een Romeins schip dat in 1899 opgegraven werd tijdens de aanleg van de haven van Zeebrugge. Deze permanente tentoonstelling vlak naast de gotische zaal in het stadhuis, die elk jaar 60.000 bezoekers telt is een nieuwe troef voor Musea Brugge.