Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Proef met speekseltest: drie besmette leerkrachten ontdekt

Proef met speekseltest: drie besmette leerkrachten ontdekt

Nieuws
08/03/2021

De speekseltesten bij leerkrachten waren een proefproject van onderwijsminister Ben Weyts in scholengemeenschap Groeninge in Kortrijk. De minister stelt het project vandaag voor.

Meteen in quarantaine

De school verzamelde 960 stalen, en liet die door het labo onderzoeken. Drie stalen bleken positief, de school kon zo de besmette leerkrachten uit de school halen. De leerkrachten nemen zelf de test af, en brengen die binnen op school. Nog dezelfde avond weet hij of zij positief heeft getest of niet. Wie positief test moet meteen in quarantaine. (lees verder onder de video)

    Vlaams minister Ben Weyts noemt het een "bijkomende verdedigingsmuur" om het onderwijs veiliger te maken en de leerkrachten te beschermen, naast onder meer de mobiele teams. Het project is vorige week "onder de radar" gestart. Volgens professor dr. Herman Goossens (UZA), die de taskforce testing voorzit en bij het project betrokken is, zijn er al enkele bugs opgedoken, maar geen fundamentele problemen.

    De minister en de professor willen het project na de paasvakantie in heel Vlaanderen uitrollen, maar erkennen dat het een enorme logistieke operatie zal zijn. Vlaanderen telt 4.000 scholen en 200.000 onderwijspersoneelsleden. Het wordt een huzarenstukje om al die tests in de laboratoria te krijgen.

    Lees ook: