Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Start bouw Scheldetunnel in Zeebrugge

Start bouw Scheldetunnel in Zeebrugge

Nieuws
23/01/2023

Het gaat om gigantische werken. De komende twee jaar zullen in Zeebrugge 8 indrukwekkende tunnelelementen worden gebouwd.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is vanmiddag in Zeebrugge om het officiële startschot te geven voor de werken.

(lees verder onder de foto)

Vierde tunnel

"De nieuwe Scheldetunnel maakt de Antwerpse Ring rond en zorgt voor een vierde, noordelijk alternatief om de Schelde te kruisen, naast de Kennedy-, Waasland- en Liefkenshoektunnel", zegt het team dat de Oosterweelverbinding bouwt.

"Om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen, bouwen we eerst de tunnelelementen op een droge plaats. Dat gebeurt in een tijdelijk bouwdok. Typisch voor een bouwdok is dat het vlakbij het water gelegen is. Wanneer de tunnelelementen klaar zijn, wordt het dok onder water gezet zodat ze gaan drijven. Daarna worden de tunnelelementen over het water naar hun definitieve locatie gesleept."

Verbreding Boudewijnkanaal

"Het tijdelijke bouwdok voor de Scheldetunnel ligt in de haven van Zeebrugge, op de hoek van het Boudewijnkanaal en het Verbindingsdok.

Waarom daar? Omdat er op die plek ook plannen waren om het Boudewijnkanaal te verbreden voor de scheepvaart. Zo slaan we twee vliegen in één klap; zodra de tunnelelementen onderweg zijn naar Antwerpen voor de bouw van de Scheldetunnel, worden de tijdelijke wanden van het dok weggenomen en is ook de verbreding van het Boudewijnkanaal een feit", is te lezen op de website van de Oosterweelverbinding.

Auteurs: 
Jens Lemant