Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Unilin bouwt nieuwe groene energiecentrale

Unilin bouwt nieuwe groene energiecentrale

Nieuws
02/05/2018

Dat melden de partners woensdag nu de financiering van het project, 'A&U Energie', rond is.

Aspiravi en Unilin gaan een tweede energiecentrale bouwen naast de fabriek van Unilin in het West-Vlaamse Wielsbeke. Ze bouwden eerder een centrale in Oostrozebeke waar sinds 2010 groene stroom geproduceerd wordt voor 55.000 gezinnen.

Klaar in 2020

De bouw van de centrale zal nog in 2018 starten en ongeveer twee jaar duren. A&U Energie zal vanaf 2020 zowel groene stroom als groene warmte produceren. De brandstof van de nieuwe centrale is niet-recycleerbaar houtafval en houtstof dat in hoofdzaak lokaal wordt aangevoerd van Belgische leveranciers. De groene stroom wordt hoofdzakelijk aan Unilin geleverd en het restant op het net geplaatst. De groene warmte zal door Unilin en het nabijgelegen aardappelverwerkende bedrijf Agristo verbruikt worden. Hiervoor zal een stoomnetwerk worden aangelegd dat kan uitgebreid worden met een warmtenetwerk in Wielsbeke.

De centrale zal een thermisch vermogen hebben van 90 megawatt (MW), waarmee 19,9 MW groene stroom en 30 MW groene warmte zal geleverd worden. Op die manier zorgen de partners voor meer duurzaamheid, maar ook overschotten en afval kunnen op die manier verwerkt worden op een duurzame manier, klinkt het. De eerste productie wordt begin 2020 verwacht.