Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

“Golftechnologie is nog in volle testfase”

“Golftechnologie is nog in volle testfase”

Nieuws
06/05/2021

Het ‘Encore-2’ project wil aan de hand van getijden, windenergie en golftechnologie verschillende soorten ‘ORE’S’ (offshore renawble energy) ontwikkelen.

Europese wateren worden nog steeds te weinig gebruikt om energie op te wekken. Daarom slaan verschillende Europese partners de handen in elkaar en realiseren ze samen het Encore-2-Offshore project.  Het Nederlandse bedrijf Dutch Marina Energy  is projectleider en werkt met de verschillende partners aan  het ‘ORE’ project in het Interreg 2 Zeeën gebied.

Het Interreg 2 Zeeën gebied is met het Kanaal, de Noordzee en de verschillende delta’s perfect gelegen voor het offshore project. Hier ligt een verscholen energiefabriek. Een energiefabriek die men aan de hand van getijden, zon, wind en golfenergie wil laten ontplooien tot een volledig functionerend energieopwekkend gebied.

Het volledige project heeft een budget van een slordige 9.5 miljoen euro. Europa is de grootste investeerder met zo’n zes miljoen euro. Geert Bourgeois van NV-A: “Dergelijke grensoverschrijdende projecten kan ik alleen maar toejuichen. Dit is goed voor de hele Europese Unie en daar heeft iedereen baat bij.”

“Dergelijke grensoverschrijdende projecten kan ik alleen maar toejuichen.”

Daarnaast komt nog eens drie miljoen euro uit private financiering en een half miljoen euro uit publieke financieringen. Het West-Vlaamse bedrijf Laminaria NV uit Oostende zal zich met dit budget ontfermen over de ontwikkeling van golfenergietechnologie. Laminaria gelooft dat dit project kansen biedt om tegen 2050 25%  van onze energieaanvraag te voldoen.

Bestaande alternatieven

Maar voor het zo ver is, is er nog heel wat werk aan de winkel. We zijn al op de goede weg qua windmolenparken. Windenergie alleen is  echter niet genoeg. Golfenergietechnologie zoals in het offshore project gebruikt wordt, zal een grote gamechanger zijn. “Maar golftechnologie is nog in volle testfase”, weet Daan Vanacker die werkt aan het offshore project bij onze noorderburen.

“We kunnen ook meer inzetten op energie die wordt opgewekt aan de hand van het getij, eb en vloed dus. Momenteel zijn daar twee manieren voor. De eerste is energie die opgewekt wordt door het hoogteverschil in eb en vloed. Op die plaats zet men een centrale, bestaande uit een dam en turbines. Bij hoog water staat de dam open en vloeit water in een reservoir in de centrale. Wanneer het verschil in hoogte voor en achter de dam groot genoeg is, gaat de dam open en stroomt het water met een grote kracht langs de turbines. De tweede manier is aan de hand van hydraulische turbines. Een soort windmolens die omgekeerd in de oceaan staan waar dan water doorstroomt. De kinetische energie wekt dan op zijn beurt stroom op.

Onderzoek wijst uit dat getijden aan tien procent van de energiebehoefte kunnen voldoen. Maar dan moeten er meer centrales worden gebouwd.  Het offshoreproject wil deze centrales realiseren maar wil ook vooral nieuwe innovatieve manieren zoeken om hernieuwbare energie zoals golfenergietechnologie te creëren.

 

Auteurs: 
Pierre Gryp - Student Journalistiek Howest