Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Balta wil 295 jobs schrappen in Sint-Baafs-Vijve

Balta wil 295 jobs schrappen in Sint-Baafs-Vijve

Nieuws
15/02/2023

Bij Balta in Sint-Baafs-Vijve zijn 295 jobs in gevaar. Het gaat om 30 bedienden, de rest zijn arbeiders. Vanmorgen was er een bijzondere ondernemingsraad, en dat zorgde bij het bedrijf al voor heel wat onrust. Onrust die eigenlijk nooit weg was: De Britse eigenaar Victoria sloot vorig jaar al de vestiging in Avelgem. Van de 500 jobs sneuvelde toen zowat de helft, de rest kon terecht in de andere vestigingen. Maar nu snijdt Balta dus ook in haar hoofdzetel in Sint-Baafs-Vijve. (lees verder onder de video)

  Niet meer rendabel

  De met afstand belangrijkste markt voor kamerbreed tapijt is het Verenigd Koninkrijk. Door de economische crisis is de vraag daar enorm gedaald. Balta zag de volumes kamerbreed tapijt er de voorbije jaren met 60 procent dalen.

  Het bedrijf Balta reageert zelf dat de beslissing onvermijdelijk geworden was. De loonkost bij ons ligt volgens Balta zeventig procent hoger dan in het Verenigd Koninkrijk.

  Het bedrijf ontkent evenwel dat de hele productie hier zou verdwijnen. (lees verder onder de video)

   "Een verminderd volume in combinatie met de hoge loonkost en torenhoge energieprijzen maken de productie niet meer rendabel, vertelt managing director Marc Dessein. Het productieproces is erg energie-intensief. "De monsterprijzen voor energie zijn voor ons niet meer draagbaar", vertelt hij. Bovendien is het machinepark gemaakt voor grote volumes, die er niet meer zijn. "We hebben veel te veel capaciteit, en de kosten in België zijn niet meer houdbaar."

   Grondig herschikt

   Victoria is sinds vorig jaar eigenaar van de merknaam Balta, en de vestigingen in Sint-Baafs-Vijve, Sint-Eloois-Vijve, Oudenaarde en Turkije. De fabriek in Avelgem hebben ze intussen gesloten. Het oorspronkelijke Balta heet nu Belysse, en heeft nog productie in Tielt en het Oost-Vlaamse Zele, en in Los Angeles. Het hoofdkantoor is in Waregem.

    Hoe gaat het in textielsector?

    Toch gaat het niet in alle delen van de textielsector slecht, zegt sectorfederatie Fedustria. "Het geluk bij dit ongeluk is dat er veel jobkansen zijn. In feite kunnen zij snel ergens anders aan de slag. Ze zijn gegeerd omdat ze bepaalde capaciteiten hebben" zegt Fa Quix.

    Lees ook: