Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bart Tommelein geen voorzitter van Open Vld

Bart Tommelein geen voorzitter van Open Vld

Nieuws
22/05/2020

Lachaert en Tommelein waren de topkandidaten om Gwendolyn Rutten de komende vier jaar op te volgen aan het hoofd van de Vlaamse liberalen. Dat Lachaert het in een ronde zo afgetekend haalt, is opvallend. Het verschil is wel duidelijk. De Oost-Vlaming kreeg 9.784 stemmen, terwijl Tommelein het met 4.768 stemmen moest doen. Bij de andere kandidaten kreeg Els Ampe 1.172 stemmen, ofwel 7,31 procent. Stefaan Nuytten tot slot haalde 307 stemmen, ofwel 1,92 procent.

In een eerste reactie stelde Lachaert dat hij sterkere accenten wil leggen in de liberale boodschap, maar tegelijkertijd ook aan een brede liberale partij wil werken. Open Vld mag zich niet exclusief op één groep in de samenleving richten, luidde het. Wellicht komen er in het najaar nog congressen om de structuur en inhoud op scherp te stellen.

Reactie Tommelein

In het verliezende kamp besefte Bart Tommelein, oud-minister en burgemeester van Oostende, dat het verschil met Lachaert duidelijk is. Een reden daarvoor ziet Tommelein in de "lage opkomst". "Ik wist dat die niet in mijn voordeel speelde." Hij ziet daarin ook een boodschap voor het nieuwe bestuur. "De leden waren niet gemotiveerd genoeg en hebben het voor een stuk aan zich voorbij laten gaan."

Wat Tommelein niet wil zien gebeuren, is dat Open Vld een rechtse partij wordt. "Als 30 procent voor mij heeft gestemd, dan willen ze ook dat er invulling wordt gegeven aan het volksliberalisme en een breed liberalisme. Niet rechts, maar wel met aandacht voor de thema's die de mensen bezig houden", aldus Tommelein.