Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

CD&V wil recht op lesopnames voor bepaalde studenten in hoger onderwijs

CD&V wil recht op lesopnames voor bepaalde studenten in hoger onderwijs

Nieuws
29/12/2022

De afgelopen jaren werd als gevolg van de coronapandemie noodgedwongen ingezet op afstandsonderwijs. Studenten konden lessen live van op afstand volgen of later de opnames bekijken.

"Veel hogeronderwijsinstellingen zijn bij de start van dit academiejaar opnieuw afgestapt van online onderwijs. Afhankelijk van docent tot docent worden er wel of geen lesopnames ter beschikking gesteld", zegt Brecht Warnez (DC&V).

"Inclusiever onderwijs"

Nochtans kunnen lesopnames volgens Warnez bijdragen tot een "inclusiever onderwijs". De CD&V-er doelt op onder meer studenten die kampen met een functiebeperking, een leerstoornis of langdurige ziekte, werkstudenten en studenten van wie de lessen overlappen.

"Ze kunnen niet altijd aanwezig zijn in de les of hebben moeite om een hoorcollege volledig te volgen." Voor hen wil het Vlaams Parlementslid "waar het technisch mogelijk is" een recht op lesopnames invoeren.

"Grote hulp"

Op Twitter lijkt het wetsvoorstel alvast goed ontvangen door enkele studenten. Zo reageert de voorzitter van Jong Groen Brugge positief: "Bedankt om dit aan te kaarten. Het zou voor mij een enorme hulp zijn", tweet Bert Kindermans.

Ook de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten vindt het voorstel een goed idee.

Auteurs: 
Belga
Kjenta Vangampelaere