Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Naar een sociaal Europa - Fietsbieb

Naar een sociaal Europa - Fietsbieb

Nieuws
06/05/2021

De Fietsbieb biedt een goedkope oplossing aan: fietsen ontlenen in plaats van kopen. Europa subsidieert via Leader-subsidies verschillende Fietsbiebs in West-Vlaanderen.

In totaal zijn er 25 Fietsbiebs in West-Vlaanderen en 60 in heel Vlaanderen. De Fietsbiebs zijn  een initiatief van Beweging.net. De uitleendienst herstelt en hergebruikt oude fietsen. Elk gezin betaalt per kind een jaarabonnement van 20 euro, plus 20 euro waarborg per geleende fiets. De kinderen kunnen dan het hele jaar een fiets gebruiken die ze zelf kunnen kiezen. Die prijzen zijn op alle plaatsen hetzelfde. Als gezinnen zelf een kinderfiets schenken, krijgen ze een jaarabonnement gratis. Vrijwilligers houden de Fietsbiebs open.

“De Fietsbieb is er niet enkel voor kansarme gezinnen, maar voor elk jong gezin.”

De Fietsbieb in Brugge was de allereerste in Vlaanderen en groeide de voorbije jaren uit tot een succesvolle uitleendienst. Filip D’hont is een van de acht vrijwilligers die er werken. “Toen de Fietsbieb hier net startte, hadden we twintig fietsen aangekocht. Zes jaar later zitten we aan 160 uitgeleende fietsen. We hebben er ook nog eens 150 op voorraad”, vertelt hij. “Vooral de deeleconomie spreekt gezinnen aan. Veel gezinnen die hier langskomen zitten niet in armoede, maar vinden het deelaspect belangrijk. Zij kiezen milieubewust voor herbruikbare fietsen.” De projectcoördinator Fietsbieb West-Vlaanderen Francis Devlamynck beaamt dat: “De Fietsbieb is er niet enkel voor kansarme gezinnen, maar voor elk jong gezin. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen aan het fietsen te krijgen.”

Subsidies Europa

Europa subsidieerde via Leader-subsidies de voormalige organisatie vzw West met 15 000 euro. Die vzw ondersteunde verschillende Fietsbiebs in de Westhoek en in Brugge. Ondertussen coördineert Beweging.net West-Vlaanderen alle Fietsbiebs in de provincie. De subsidie ging onder meer naar drie stripverhalen over de Fietsbieb, elk over een verschillende thema, die worden gebruikt als lesmateriaal in lagere scholen. De Ieperse illustrator Rik Verdru tekende de strip die verkeersveiligheid, hergebruik van fietsen en armoede als onderwerp hebben.   

Acht Fietsbiebs in Zuid-West-Vlaanderen kregen samen 30 000 euro. “Dat geld gaat vooral naar de aankoop van fietsen en naar benodigde materialen om de fietsen te herstellen”, aldus Devlamynck. 

LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling via projecten die onder andere gebiedsgericht, innovatief, bottom-up en multisectoraal werken.

Auteurs: 
Davien Planckaert - Student Journalistiek Howest