Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe ledverlichting doet co2-uitstoot dalen

Nieuwe ledverlichting doet co2-uitstoot dalen

Nieuws
06/05/2021

Op die manier willen de steden hun CO2-uitstoot laten dalen. Ook de stad Brugge neemt deel aan het project.

De Europese Green Deal heeft als doelstelling om tegen 2050 Europa klimaatneutraal te hebben. Dat wil zeggen dat de CO2-uitstoot tegen dan gereduceerd moet zijn tot nul. Tegen 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen gehalveerd zijn tegenover 1990. Dat vergt drastische maatregelen van het hele Europese continent. Om die doelstellingen te behalen, ontstaan er verschillende projecten, waaronder SLIC. Met dit project moet de CO2-uitstoot in stadskernen aanzienlijk dalen.

“Via het Smart Light Concepts project kunnen we bekijken wat mogelijk is qua zuinige verlichting.”

In het historisch centrum van Brugge worden alle oude lantaarns vervangen door nieuwe ledverlichting. De stad is daarvoor verdeeld in verschillende zones. Stapsgewijs vernieuwt de stad alle 2700 lantaarns, zone per zone. “Via het Smart Light Concepts project kunnen we bekijken wat mogelijk is qua zuinige verlichting. De huidige lantaarns verbruiken zo’n 85 Watt per lamp, bij de nieuwe is dat slechts 28 Watt”, verklaart Jonas Lagrou, projectleider in Brugge. “Door de lantaarns te vervangen, bespaart de stad bovendien 134.000 euro per jaar. Dankzij het project kunnen we ook werken met dimscenario’s. Zo kan bijvoorbeeld de verlichting vanaf elf uur ‘s avonds tot vier uur ‘s ochtends minder fel schijnen. Door de lantaarns tussen die tijdstippen minder fel te laten schijnen, zullen ze nog minder verbruiken. We zullen ook onze bewoners bevragen of ze iets van de veranderingen merken. Op die manier kunnen we aftoetsen hoe ver we in die dimscenario’s kunnen gaan”, aldus Lagrou.

De nieuwe lantaarns bestaan uit een ander materiaal dan de huidige, maar zullen er exact hetzelfde uitzien. Ook over de lichtkleur moeten de Bruggelingen zich geen zorgen maken. “De lampen blijven een warme, gele kleur hebben”, verzekert Lagrou. Ondertussen zijn er in de binnenstad zo’n 200 lantaarns vervangen. Tegen 2030 wil Brugge een volledig zuinige verlichting hebben in haar straten.

Europese Unie als uitvalbasis

Smart Light Concepts is één van de vele projecten waarin de Europese Unie investeert om de doelstellingen van de Green Deal te behalen. Europa wil dat al haar steden die deel uitmaken van de Unesco Werelderfgoedlijst, deelnemen aan het project. Brugge kan rekenen op zo’n 222.684,75 euro van de Europese Unie. “Dankzij de Europese steun kunnen wij ook leren van andere landen die deelnemen”, vertelt Jonas Lagrou. “Zonder de steun zouden wij nooit het project kunnen vervullen zoals we nu doen.” Het project moet bijdragen om de volledige Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

 

Auteurs: 
Haike Vercoutter - Student Journalistiek Howest