Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Project rond coöperatief wonen in Aartrijke

Project rond coöperatief wonen in Aartrijke

Nieuws
29/07/2022

Daar zouden de kerk en het voormalige sociaal huis opgenomen worden in een woonproject, waar verschillende mensen kunnen instappen. Die vorm van wonen biedt niet alleen meer mogelijkheden, maar ook meer flexibiliteit.

Het project in Aartrijke krijgt geen financiële steun, maar wordt wel begeleid om tot een geslaagd resultaat te komen. Coöperatief wonen bestaat al in ons land, maar is nog maar weinig bekend. De Vlaamse regering wil nagaan of er bijvoorbeeld aanpassingen van de regelgeving nodig zijn om dergelijke projecten beter te laten verlopen of aantrekkelijker te maken. "Er zijn eigenlijk drie onderdelen: je wordt mede-eigenaar, je krijgt een gebruiksrecht in de vorm van bijvoorbeeld huren en je krijgt inspraak", zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). "Ik ben ervan overtuigd dat de eigenaarsmarkt ook in de toekomst de ruggengraat van onze woonmarkt zal blijven, maar dat wil niet zeggen dat we andere keuzes niet mogelijk moeten maken."

Site Sociaal Huis Aartrijke

Mogelijke voordelen van coöperatief wonen voor de mede-eigenaar zijn een lagere (eerste) eigen inbreng, het delen van inspanningen voor gemeenschappelijke delen en medezeggenschap over mogelijk zelfs het publiek domein errond.

De gemeente Zedelgem schuift een project naar voren in de deelgemeente Aartrijke. Kan er een coöperatief woonproject worden opgezet op de site van het voormalig sociaal huis, waarbij ook de herbestemming van de kerk, enkele woningen en het marktplein van Aartrijke worden onderzocht? Tussen de gebouwen moeten functionele zachte verbindingen komen, met het marktplein dat een stuk groener zal worden. De gemeente zal hiervoor samenwerken met het intergemeentelijk samenwerkingsverband De Woonwinkel. De intercommunale WVI en de provincie West-Vlaanderen volgen dit project mee op en voorzien in de nodige ondersteuning.

Schepen van Wonen Arnold Naessens: "Voor Aartrijke is dat iets om te proberen, omdat we hier in een landelijke gemeente zitten. Het is niet de bedoeling om een mastodont te creëren. Nee, we willen een project op maat van Aartrijke. Met de kerk, het oude ocmw-gebouw en ook de omgeving. We willen het dorpsplein wat groener inkleuren, we willen een doorwaadbaarheid waardoor een dergelijk project in Aartrijke misschien wel haalbaar is."

En zo zou het centrum van Aartrijke over een tijdje wel eens een heel nieuw uitzicht kunnen krijgen.

Auteurs: