Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Veel meer inschrijvingen aan onze hotelscholen

Veel meer inschrijvingen aan onze hotelscholen

Nieuws
21/09/2021

In het vorige schooljaar (2020-2021) was er al een stijging van het aantal inschrijvingen aan hotelscholen met zes procent. Het ging toen om de eerste stijging in negen jaar. Ook dit schooljaar zit de horecaopleiding in de lift, blijkt uit een rondvraag van Horeca Forma. Bij 14 van de 18 ondervraagde hotelscholen was er een stijging van het aantal leerlingen. Zo kent de bekende hotelschool Ter Duinen dus 10 procent meer inschrijvingen.

RHIZO

In Hotelschool RHIZO in Kortrijk starten ze met 73 nieuwe leerlingen. Dat is een op de drie van de hele schoolbevolking. "De leerlingen hebben echt wel heel bewust gekozen," zegt directeur Celine Craeynest. "Zij zeggen dat ze de eerste twee jaar niet mochten kiezen van hun ouders voor een horeca opleiding. Maar het blijkt toch in hun bloed te zitten."

Met 25 % nieuwe inschrijvingen rijst bij Spermalie in Brugge het cijfer echt wel de pan uit. Bij de buren van hotelschool Ter Groene Poorte is er sprake van 7 % nieuwe inschrijvingen en de hotelschool Ter Duinen in Koksijde noteert dus 10 procent meer inschrijvingen.

Herwaardering voor de horeca

Horeca Forma wijst voor het stijgend aantal leerlingen naar het grote aantal banen in de sector, het hoogstaand niveau van het horecaonderwijs in Vlaanderen met onder meer nieuwe praktijkkeukens, imagocampagnes en de onderwijsmodernisering. "Maar vooral de herwaardering voor de horeca, trekt leerlingen over de streep", argumenteert de vormingsorganisatie.

"Als maatschappij hebben we de waarde van cafés en restaurants herontdekt. Vóór de lockdown werd horeca als vanzelfsprekend beschouwd. Nu is er meer respect voor de sector en de mensen die zich inzetten voor ons vertier, omdat we het zo lang hebben gemist", zegt Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma Vlaanderen.

BEKIJK OOK:

Auteurs: 
Belga