Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaams geld voor restauraties in Zedelgem, Poperinge en Avelgem

Vlaams geld voor restauraties in Zedelgem, Poperinge en Avelgem

Nieuws
17/06/2021

De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van ruim 87.000 toe. De ijskelder is in slechte staat en verder aftakeling wordt tegengegaan. Zo wordt ervoor gezorgd dat vleermuizenverblijf in de kelder behouden blijft. Ook het grottencomplex op het domein krijgt een onderhoudsbeurt. De gewelven worden beschermd met teelaarde en stabiliteitsproblemen worden opgelost met een laag mager beton.

Altaar

Ook het Onze-Lieve-Vrouwaltaar van de Sint-Bertinuskerk in Poperinge is toe aan een opknapbeurt. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van een kleine 139.000 euro. Het altaar wordt onder meer gereinigd, krijgt een behandeling tegen houtworm en ontbrekende stukjes worden aangevuld. Waar nodig wordt er geretoucheerd.

Behang uit goudleder

Het goudlederen behang van het kasteel van Bossuit ten slotte wordt gesubsidieerd met een premie van ruim 48.000 euro voor restauratie. Het was in de 17de en 18de eeuw gebruikelijk in kastelen de muren van een ruimte met goudleder te bespannen. In het kasteel is het goudleder in de bibliotheek bewaard gebleven.

Relanceplan

Minister Diependaele: "Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Dit dossier heeft een directe impact op de werkgelegenheid voor kleinere en middelgrote bedrijven. De restauratie van het lederen behang gebeurt door ambachtslui die in een KMO werken. Deze kleinere bedrijven in de erfgoedsector hebben erg geleden onder de Covid-crisis en dreigen te verdwijnen bij gebrek aan werkgelegenheid. De relancemiddelen die nu ingezet worden, houden de sector aan de slag.”