Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

KVK, Essevee en Cercle Brugge krijgen financiële waakhond

KVK, Essevee en Cercle Brugge krijgen financiële waakhond

Sport
17/04/2021

Afgelopen week deelde de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond de licenties voor 1A en 1B uit. Twee profclubs kregen voorlopig geen licentie: KV Oostende en Moeskroen. De andere professionele voetbalploegen kregen wel een licentie, 16 daarvan op voorwaarde dat ze akkoord gingen dat ze "onder toezicht" worden gehouden.

Eigenlijk komen haast alle clubs (behalve Club Brugge, Genk en Charleroi) onder toezicht. Een last minute beslissing van de licentiecommissie. Het soort toezicht en controle zal sterk verschillen van ploeg tot ploeg. Zo ligt de controle bij KV Kortrijk op niveau 1 (het laagste niveau), bij Zulte Waregem en Cercle Brugge op niveau 2.

De controles bestaan uit het opvolgen van een of meerdere van drie pijlers. De drie pijlers houden het volgende in: een maandelijkse controle op het uitbetalen van de lonen., een maandelijkse controle op afbetalingen en het opvolgen van het clubbudget. In een seizoen met heel wat gevolgen door de coronacrisis is het niet onlogisch dat meerdere clubs een atypisch jaar kennen.

De ploegen die in gebreke blijven, kunnen gestraft worden. Mogelijke sancties kunnen puntenaftrek, boetes of transferverboden zijn. 

Auteurs: 
Thomas Soen